Onzichtbaar

Dit jaar knalde Deon Meyer de Nederlandse thrillerwereld binnen. Van totaal onbekende tot schrijver van De thriller van het jaar volgens de VN thrillergids. Tot dan toe waren alleen zijn debuut Feniks en Orion (bij De Fontein) in het Nederlands vertaald, uitgegeven en onopgemerkt gebleven. Dat gebeurt vaker. Er komt zoveel uit dat kwaliteit niet altijd als zodanig wordt opgemerkt door de lezers. Uitgeverij Bruna heeft nu Duivelspiek en de VN-Thriller van het Jaar 13 uur uitgegeven. Deze bekroning is een droomstart gebleken voor de herintroductie van Deon Meyer in Nederland. En zeer zeker niet onterecht. Zijn laatste vertaalde boek Onzichtbaar is ook een uitstekende thriller. Een goede mix van spanning, actie, psychologie, humor, prachtige natuurbeschrijvingen en ook nog een visie op de Zuid-Afrikaanse samenleving.

In Onzichtbaar wordt Lemmer ingehuurd door Emma le Roux om haar te beschermen. Lemmer is een ex-gedetineerde (hij heeft moeite met het controleren van zijn agressie) en freelancer bij een beveiligingsbedrijf. Emma le Roux is overvallen in haar woning nadat ze haar vermiste broer op het spoor is gekomen. Samen met Lemmer gaat ze naar hem op zoek. Het lijkt erop dat het spoor van haar broer doodloopt. Ze raken echter betrokken bij een strijd om natuurbescherming en reservaten voor wilde dieren . Of gaat het om iets anders? Op het moment dat Emma ernstig gewond raakt besluit Lemmer zich niet meer in te houden en de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Deon Meyer heeft veel aandacht voor de psyche van zijn personages. Hoofdfiguur Lemmer wordt zeer goed neergezet. Lemmers jeugdervaringen hebben hem tot zo’n uitmuntende vechtjas gemaakt maar zijn ook de reden waarom hij zijn agressie niet altijd onder controle heeft. Dit heeft tot gevolg dat hij niet zo’n hoge dunk heeft van zichzelf, wat een van de manieren is om onzichtbaar te zijn die Meyer in het boek beschrijft. De aandacht voor het persoonlijke wordt afgewisseld met spannende en realistische actiescènes en beschrijvingen van de Zuid-Afrikaanse flora en fauna en van de Zuid-Afrikaanse samenleving. Het is interessant om te lezen hoe die zich volgens Deon Meyer/Lemmer heeft ontwikkelt sinds de afschaffing van de Apartheid. Ook de problemen rond natuurparken en illegale jacht krijgen aandacht. Deze uitstapjes naar natuur en samenleving zijn een onnadrukkelijk onderdeel van het plot en zijn absoluut geen storend element in de spanningsopbouw van Onzichtbaar. Deon Meyer weet zeer goed hoe hij de lezer op het verkeerde been moet zetten en ook hoe hij hem bij de les kan houden. Pas in de laatste hoofdstukken is het duidelijk wat er echt is gebeurd. Onzichtbaar is een ultieme mix, een zeer afwisselende thriller. Niet makkelijk weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen. Hopelijk volgen er nog meer boeken met Lemmer in de hoofdrol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *