Eet mij

Goed nieuws voor iedereen die het er de komende feestdagen eens flink van wil nemen. Eet wat je wil, drink er gezellig een borrel bij, en maak je geen zorgen. Want overgewicht wordt voor het grootste deel veroorzaakt door je genen en diëten maken je alleen maar dikker. Het lijkt alsof Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen in hun nieuwe boek Eet mij de consumenten alle verantwoordelijkheid omtrent hun eetgewoonten uit handen nemen, maar gelukkig is hun verhaal over eten iets genuanceerder.

Het is wel zo dat uit verscheidene onderzoeken blijkt dat genen voor een groot deel bepalen hoe groot je aanleg is om dik te worden. Onderzoeken wijzen ook uit dat de meeste mensen die een dieet hebben gevolgd inderdaad na verloop van tijd meer wegen dan ervoor. Dit is echter geen reden om je vol te stoppen met alles wat je maar wil. Het beste advies luidt; ‘Leef het gezondste leven waar je van kunt genieten.’ (p.152). Dit lijkt simpel maar het volgen van dit advies wordt ons, de consumenten, zeer moeilijk gemaakt. Supermarkten en voedselindustrie willen zoveel mogelijk geld verdienen en dat betekent dat ze de klant zoveel mogelijk geven wat ze willen. En de klant wil zout, zoet en vet voedsel, zeker niet het gezondste dat er is. Evolutionair is ons brein niet gewend aan het feit dat we in de Westerse samenlevingen een overvloed hebben aan dergelijk voedsel. Er is een tijd geweest dat we het nodig hadden om te overleven, daardoor is het nu voor onze hersenen moeilijk om te laten staan. ‘We zijn niet geëvolueerd om eten te laten liggen, want ons oerbrein is gebouwd op tijden van schaarste.’ (p. 210) Ook om een aantal andere redenen is het voor ons moeilijk om onze eetlust te controleren en ons te weer te stellen tegen de overvloed. Een volle maag bijvoorbeeld bestaat eigenlijk niet. Uit proeven met mensen die hun korte termijn geheugen missen is gebleken dat je wel een vol gevoel kan hebben, maar dat is meestal na een paar minuten verdwenen. Daarna kan je gewoon verder eten en dat doen de mensen zonder een korte termijn geheugen dan ook. En daar komt dan ook nog eens bij dat supermarkten op allerlei manieren hun best doen om je meer voedsel te laten kopen dan je nodig hebt. Gezond en niet te veel eten wordt ons dus behoorlijk moeilijk gemaakt. Gelukkig zijn er ook mensen die onderzoeken hoe dit zou kunnen veranderen. Er wordt onder andere geëxperimenteerd met kortingen op gezonde producten en zogenaamde snacktaksen (ongezonde producten duurder maken). Maar de strategie die het meeste succes lijkt te hebben is het zogenaamde stoplichtsysteem. ‘…rode labels voor slechte en dikmakende ingrediënten…, gele labels voor de ‘mag af en toe dingen’, en groen voor gezonde en weinig calorierijke opties…’ (p. 225) De Britse overheid is inmiddels begonnen met het invoeren van dit systeem. De CIAA (een grote lobby-organisatie die werkt voor bedrijven als Unilever, Heineken, Heinz, Coca Cola en nog vele andere bekende namen) heeft tot nu toe een slordige een miljard euro aan lobbygeld besteed om de invoering van het stoplichtsysteem in Europa tegen te houden. Hiermee bekennen de voedselproducenten kleur. Het gaat hun absoluut niet om de gezondheid van hun consumenten.

Schokkend? Niet echt. Veel van wat er in Eet mij staat weten we allemaal wel. Maar de auteurs zetten voor ons wel alle feiten weer even op een rijtje. En bovendien op een zeer leesbare en toegankelijke manier. En, zoals we kunnen verwachten bij een boek van uitgeverij Maven, gelardeerd met de meest fantastische onderzoeken. Een voorbeeld. In Amerika worden kinderen ter adoptie aangeboden en logischerwijs is een deel van die kinderen tweeling. Deze kinderen komen niet altijd bij dezelfde adoptie-ouders terecht. Briljant onderzoeksmateriaal dus. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat genen in hoge mate bepalend zijn voor het gewicht van mensen. Belangrijk is ook dat Ten Broeke en Veldhuizen ons tips geven hoe we onze eigen omgeving kunnen veranderen. De hele industrie veranderen zit er niet in voor een individu, maar koop en kook wat vaker gezond. Probeer aandacht te krijgen voor het stoplichtsysteem via internet. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend. Doe wat je kan. En voor de komende jaarwisseling geldt, ga niet op dieet, maar probeer bijvoorbeeld een enkele slechte gewoonte te veranderen. “Leef het gezondste leven waarvan je kunt genieten.”

Heerlijk boek, laat je inspireren en leef gezonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *